Academie Terugblik 2021-2022

Er is weeral een schooljaar voorbij aan mijn lokale kunstacademie te Sint-Niklaas (België).

Dit jaar heb ik me vooral gefocust op het werken aan mijn ‘March 2 Infinities - Landscapes’ kunstserie en begon ik ook de nieuwe ‘Transhumanists’ kunstserie te verkennen.

Nieuwe werken worden gemaakt met behulp van traditionele media zoals houtskool / olieverf of met puur digitale middelen. Combinaties van beide komen ook voor. Computer AI wordt soms gebruikt om nieuwe referentiematerialen te genereren op basis van bestaande eigen werken.

Het zijn beslist spannende tijden als kunstenaar om nieuwe creatieve paden te verkennen en te vinden.

Transhumanist - Tekening WIP
Transhumanist - Tekening WIP

March 2 Infinity - Landscapes

“De Mars naar Oneindigheid was vertrokken. Zal de Mensheid de juiste keuzes maken?"

Verhaal

Binnen deze kunstserie onderzoek ik de impact van technologie op de toekomst van de mensheid - die zichzelf bijna tot goden heeft gemaakt door extensies toe te passen op hun eigen lichaam en ziel.

M2I TRADQAN
M2I TRADQAN

De aarde wordt echter geteisterd door eeuwenlange uitbuiting en misbruik van technologie. De gelukkigen (rijken) vluchtten naar de sterren en verlieten deze dorre wereld eeuwen geleden. De ongelukkigen, die achterbleven, zwerven door het land op zoek naar enorme zwarte stenen die de informatie zouden moeten bevatten om de sterren te bereiken en de technologieën om hun vernielde lichamen te upgraden. Of dat is tenminste wat de profetieën beweren.

Eeuwen zijn sindsdien verstreken…

M2I Landscapes Expositie
M2I Landscapes Expositie

Vernielde lichamen die het land doorzoeken op zoek naar die vergeten kennis. Hoopvol verlangen ze naar het eeuwige leven onder hun broeders & zusters in de sterren.

Techniek

Kale landschappen worden afgebeeld met traditionele olieverf vermengd met AI-gestuurde referentiegeneratie op basis van mijn eigen (traditionele) werken.

Een nieuw traditioneel werk wordt gecreëerd op basis van een AI-gegenereerde referentie op zwaar gegessoed papier of canvas met olieverf en houtskool. Het nieuwe werk kan dan weer aan de AI worden aangeboden voor een nieuwe referentiegeneratie. En zo wordt een eindeloze feedbacklus gecreëerd en voortgezet …

M2I TRADQAN WIP
M2I TRADQAN WIP

Ik heb de term (afkorting) ‘TRADQAN’ bedacht om dit soort werkvoortgang aan te duiden.

Toekomst

Ik heb verschillende nieuwe werken binnen deze serie gemaakt en ik ben van plan om nog meer te ontdekken.

Je kan de kunstreeks ontdekken op mijn Hedendaagse website. Diverse werken zijn al beschikbaar als NFT op OBJKT marketplace welke werkt op de ‘CleanNFT’ blockchain Tezos.

M2I Landscape - TRADQAN
M2I Landscape - TRADQAN

March 2 Infinity - Transhumanists

Verhaal

'Transhumanisme' is een recente vorm van speculatieve filosofie die probeert om de door de natuur gestelde grenzen van het menselijke bestaan te doorbreken.. (WIKI)

Technologie die (mis)gebruikt wordt om iemands eigen menselijk lichaam te modificeren om de status van goden te bereiken.

Ongecontroleerde, wilde en gevaarlijke veranderingen aan jezelf, wijzigt dat ook je ziel? Niemand weet het.

Resultaten gingen vaak waanzinnig mis. Er waren slechts een paar happy few die het doel van de eeuwigheid konden bereiken.

M2I Transhumanisme
M2I Transhumanisme

Technieken

Deze nieuwe kunstserie toont portretten van gemodificeerde mensen met behulp van een ruwe schildertechniek van olie vermengd met houtskool op zwaar gessoed papier.

Transhumanist - Initiele tekening
Transhumanist - Initiele tekening
Transhumanist - Oilieverf WIP
Transhumanist - Oilieverf WIP

Toekomst

Ik ben van plan een uitgebreide serie portretten te maken. Ik zou kunnen overwegen om deze series te lanceren als een nieuwe NFT-collectie.

Terugblik

Ik ben best tevreden met mijn vooruitgang en nieuwe creatieve paden. Ik kijk zeker al uit naar een nieuw jaar om door te gaan met het verkennen van deze kunstreeksen.

Steven

Opendeurdagen Academie

Mijn lokale academie in Sint-Niklaas (België) houdt dit weekend haar ‘opendeurdag’. Mensen kunnen vrij alle klaslokalen bezoeken en kennis maken met de verschillende disciplines en kijken naar de kunst van de studenten.

Academie 1
Academie 1

Mijn traditionele op AI gebaseerde kunstwerken zijn ook te zien. Je vindt ze in het klaslokaal en in de gang.

Academie 2
Academie 2

Kom gerust eens langs om de academie te verkennen.

Meer informatie kan je terugvinden op de academie website.

Expositie PARADE

Ik neem deel aan de expositie ‘PARADE’ in de academie ‘Beeldende Kunsten’ van Sint-Niklaas.

Expositie PARADE
Expositie PARADE

Ik toon enkele van mijn nieuwe “tradqan” olieverfschilderijen uit mijn ‘March 2 Infinity’ kunstreeks. De kunstreeks onderzoekt de impact van technologie op de mensheid en de zoektocht naar transhumanisme. De werken zelf zijn gemaakt met behulp van een proces waarbij mijn eigen traditionele olieverfschilderijen worden ingevoerd in een AI computer model die vervolgens nieuwe afbeeldingen genereert. Die nieuwe afbeeldingen worden vervolgens gebruikt als bron voor het maken van een nieuw traditioneel olieverfschilderij. En dan begint het proces opnieuw…

De studenten zullen ook werken tijdens de lesuren in de expositie ruimte. Kom gerust eens langs.

Meer informatie omtrent de expositie kan je terugvinden op de academie website.

Academie on Air

De academie is gestart met het ‘Academie on Air’ initiatief om via sociale media de studenten te blijven motiveren om thuis verder te werken aan hun kunst.

De bedoeling is om foto’s te nemen van je thuis atelier, de nieuwe werken waar je aan bezig bent en dat telkens met de nieuwe ‘banner’ die door de academie is ontworpen.

Deze foto’s worden dan via de sociale media verspreid om zo de studenten een hart onder de riem te steken in deze rare tijden waarbij de school gesloten is vanwege het corona virus.

Ikzelf heb een foto genomen van mijn atelier waarbij je in de spiegel een nieuw werk ziet staan op mijn ezel.

Mijn atelier on AIR
Mijn atelier on AIR

Ik heb nu ondertussen al een aantal nieuwe werken gemaakt voor mijn reeks ‘Digitale Golven’.

Via ‘Whats App’ video sessies bespreek ik dan de progressie met mijn leraar Benny. Het is uiteraard niet helemaal hetzelfde als in de klas maar het is zeker een grote hulp.

Nacht van de Academie

Afgelopen weekend 25 en 26 januari was er de ‘Nacht van de Academie’ op de kunst- en muziek academie in mijn stad Sint-Niklaas.

Vanaf zaterdagmiddag 12:00 waren er gedurende 12 uur doorheen de nacht non-stop evenementen tot de volgende dag 12:00.

Mijn medestudent Wilfriend en ikzelf namen deel aan de ‘1 uur exposities’ waarbij elk uur een nieuwe expositie startte van studenten van de academie.

'Digitale Golven' werken op de expo
'Digitale Golven' werken op de expo

Wilfried exposeerde 4 van zijn laatste nieuwe olieverf portretten terwijl ik 4 nieuwe houtskooltekeningen van mijn serie ‘Digitale Golven’ toonde.

We hebben ons allebei goed geamuseerd en genoten van ons 1 uurtje beroemdheid :p

Wilfried en mezelf op de expo
Wilfried en mezelf op de expo

Ik wil alvast Wilfriend bedanken voor het delen van zijn 1 uur tijdsslot en onze leraar Benny om dit mogelijk te maken.

Disegno - Expositie in de Academie

In de academie van Sint-Niklaas loopt de tentoonstelling ‘Disegno (Tekening) - De tekening als proces’.

Deze tentoonstelling bestaat uit 2 delen waarbij het tekenen als proces wordt weergegeven in al haar facetten - ‘het resultaat’ ( deel 1 ) en ‘de schets /het ontwerp als basis van een artistiek proces’ ( deel 2 ).

“Schetsen en ontwerpen vormen de basis van een artistiek proces. Ze illustreren de vaak boeiende zoektocht van kunstenaars en leerlingen. Ze tonen het proces dat voorafgaat aan het product. Toch kan de schets ook op zichzelf staan, als dagboekfragment of zelfstandig kunstwerk, in 2D of 3D. De intimiteit en kwetsbaarheid van de schets toont zeer mooi hoe een kunstenaar een bepaalde weg aflegt en tot het eindresultaat komt.

Het tweede luik wijden we aan schetsen van zowel hedendaagse kunstenaars als oude meesters, naast de schetsboeken en ontwerptekeningen van onze leerkrachten en leerlingen uit alle graden."

In dit 2de deel worden ook schetsen van de leraren en studenten van de academie tentoongesteld. Waaronder 4 schetsen van mezelf uit de kunst serie digitale golven.

Me in front of my wall with works at the expo
Me in front of my wall with works at the expo

De tentoonstelling is te bezichtigen in de vierkante zaal van de academie en loopt van 6 april tot 19 mei 2019.